POLIMERI HI-TECH >> membri | proiecte | aparatura | colaboratori | publicatii | aplicatii


BIOCOPET >> prezentare | parteneri | obiective | etape | rezultate finale | contact


Denumirea proiectului:  MATERIALE DE ACOPERIRE BIODEGRADABILE, GENERATE DIN DISPERSII APOASE DE COPOLIESTERI OBTINUTI PRIN RECICLAREA CHIMICA A DESEURILOR DE PET
Acronim:  BIOCOPET
Numar contract:  31-044
Finantare:  Buget de Stat - Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Programul 4 - PARTENERIATE IN DOMENIILE PRIORITARE
Categoria de proiect:  PC
Valoarea proiectului (include si alte surse atrase):  1.300.000 lei
Valoarea contractului (sursa numai buget de stat):  1.300.000 lei
Durata contractului:  38 luni (septembrie 2007-noiembrie 2010)
Autoritatea Contractanta:  Centrul National de Management Programe
Coordonator:  Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie - ICECHIM


REZUMATUL PROIECTULUI:

Prezentul proiect se refera la posibilitatea obtinerii de pelicule copoliesterice biodegradabile, generate din dispersii apoase, utilizabile pentru acoperirea (tratarea) granulelor de ingrasaminte.

Pentru a evita problemele legate de dizolvarea ingrasamintelor in umiditatea din sol cu o viteza mai mare decat cea de absorbtie in planta, au fost concepute numeroase ingrasaminte cu eliberare lenta si controlata a substantei active. Aceste tipuri de ingrasaminte tratate folosesc granulele de fertilizator ca substrat care este acoperit cu un material cu permeabilitate scazuta la apa.

Prin biodegradarea lenta a peliculei copoliesterice propuse de prezentul proiect, acoperirea mareste eficienta ingrasamintelor astfel incat acestea din urma elibereaza cu o viteza controlata substantele hranitoare pentru plante si astfel pot actiona in sol pentru o perioada mai lunga de timp.

Granulele de ingrasaminte tratate cu acoperiri copoliesterice trebuie sa prezinte o buna rezistenta mecanica precum si tendinta redusa de aglomerare, care apare frecvent la transportul sau depunerea pe sol a acestora mai ales atunci cand se folosesc utilaje mecanizate moderne.

In general, ar fi posibil ca peliculele de acoperire pentru ingrasaminte sa poata fi depuse fara a se folosi solventi organici, daca polimerii utilizati sunt dispersabili in apa. Aceste acoperiri sunt preferabile din punct de vedere ecologic, au calitati de impermeabilitate superioare si pot fi aplicate in straturi relativ subtiri. Dispersiile apoase sunt deasemenea usor de manipulat.

Copoliesterii la care se refera prezenta propunere trebuie sa prezinte proprietati corespunzatoare de formatori de filme, mai precis o cantitate minima de produs sa fie capabila sa genereze pelicule de acoperire continue si avantajoase din punct de vedere economic. In acelasi timp, copoliesterii preparati conform prezentei propuneri, trebuie sa se dezintegreze intr-o perioada de timp convenabila si masurabila, atunci cand sunt expusi factorilor de mediu. Pe de alta parte, copolisterii folositi ca materiale de acoperire nu trebuie sa prezinte rigiditate si casanta, deoarece pelicula ar putea fi degradata sau s-ar putea desprinde daca ingrasamantul ar fi expus la solicitari mecanice, ca de exemplu in timpul reambalarii sau imprastierii mecanice.

Metoda de obtinere a copoliesterilor biodegradabili, dispersabili in apa, propusa de prezentul proiect utilizeaza ca materie prima deseuri de PET recuperate, provenite din articole de plastic cum ar fi sticlele de bauturi si care sunt supuse unor metode de degradare chimica. Prin reactia PET cu un alcool sau un acid este posibila fragmentarea catenei macromoleculare. Structura chimica a catenei polietilentereftalatului poate fi corespunzator modificata prin utilizarea de comonomeri adecvati care sa confere produsului final atat biodegradabilitate cat si dispersabilitate in apa. Copoliesterii se obtin prin procedeul clasic de policondensare in topitura. Astfel, un compus dicarboxilic aromatic (sau derivat), impreuna cu unul alifatic si un amestec de glicoli (eventual un agent de tridimensionare polifunctional) reactioneaza in prezenta unui catalizator, la temperatura suficient de ridicata si la vid inaintat, astfel incat se formeaza esteri, diesteri, oligomeri si poliesterul final, care rezulta in stare topita.

Comonomerii pot fi supusi conditiilor de policondensare, in prezenta de catalizatori, pentru a obtine poliesteri liniari in care unitatile structurale sunt distribuite statistic de-a lungul catenei macromoleculare. Este recomandabila selectionarea unor catalizatori specifici sau a unei combinatii a lor. Conditiile de policondensare in topitura si, in mod special, cantitatile de monomeri utilizate depind de compozitia dorita a polimerului.

Procedeul propus are ca rezultat obtinerea unor produse ecologice (copoliesteri biodegradabili, dispersii apoase) care nu emit noxe (solventi organici volatili) in mediul inconjurator, au proprietati performante si sunt utilizabile in numeroase domenii. In plus, acest procedeu utilizeaza ca materie prima un deseu, ceea ce reprezinta un avantaj atat din punct de vedere ecologic cat si economic. Procedeul permite reciclarea unei importante cantitati de deseuri de polietilentereftalat provenit din ambalaje alimentare, o sursa atractiva de materii prime care pot inlocui materiile prime de natura petroliera, contribuind astfel la conservarea resurselor naturale.