SISTEME HETEROGENE >> membri | proiecte | aparatura | colaboratori | publicatii | aplicatii | galerie foto

SISTEM DE ANALIZE TERMICE SI TERMOMECANICE:
Instrument TA Q5000 IR (TGA)


Specificatii tehnice:
- Capacitate cantarire: 100 mg
- Precizie cantarire: ± 0,01%
- Sensibilitate: < 0,1 µg (1 ppm)
- Rezolutia semnalului: 0,002µg
- Interval de temperatura: ambient la 1.200°C
- Tipul cuptorului: incalzire in infrarosu prin bobina
  electromagnetica pentru calibrarea automata a temperaturii
- Acuratetea temperaturii izotermei: ±1°C
- Precizia temperaturii izotermei: ±0,1°C
- Viteza de incalzire lineara: 0,1 ÷ 500°C/min in incremente
  de 0,01°C/min
- Viteza de incalzire balistica: pana la 2.000°C/min
- Tip de incalzire: Hi-Res TGATM si Modulated TGATM
- Autosampler: carusel cu 25 de probe cu agatare automata
  a dispozitivelor pentru proba (cosulete)

      Dispozitive pentru proba: Platina 50, 100 µL, Platina-HT, 100 µL, Ceramica 100, 250 µL, Aluminiu 80 µL, Dispozitiv de Aluminiu inchis (cu capac de aluminiu) 20 µL. Cosuletele de platina sunt recomandate in majoritatea aplicatiilor (de la temperatura ambientala pana la 700°C) datorita faptului ca sunt inerte chimic si se pot curata foarte usor. Pentru operatiuni pana la 1200°C sunt recomandate cosuletele ceramice. Cosuletele mari sunt folosite pentru probe tip volum mare/densitate joasa (ex.: spume). Cosuletele de aluminiu sunt folosite impreuna cu capacele de aluminiu, pentru sisteme inchise. Aceste tipuri sunt create special pentru instrumentul Q5000 IR.

TGATM de inalta rezolutie "High Resolution TGATM"(Hi-Res TGA)
     Hi-Res TGA este o tehnologie patentata de control a cuptorului si aduce imbunatatiri semnificative vitezei de incalzire liniara standard (TGA) in vecinatatea evenimentelor de descompunere. Raspunsul rapid al cuptorului pentru controlul riguros al temperaturii si termobalantele sensibile sunt construite astfel incat sa detecteze cele mai mici schimbari de greutate. Hi-Res TGA este o tehnica avansata de control a caldurii cu scopul de a optimiza rezolutia de pierdere de masa in trei moduri:


     1) Viteza de incalzire dinamica - prin schimbarea automata si continua a vitezei de incalzire in functie de descompunere (pierderea in greutate a probei)
     2) Viteza de reactie constanta - prin schimbarea automata si continua a vitezei de incalzire pentru atingerea unei viteze predeterminate de descompunere a probei exprimata in %/min.
     3) Izoterma in trepte (Stepwise Isothermal) - prin schimbarea automata a regimului, din incalzire la temperatura constanta (izoterma); limite preselectate de pierdere a temperaturii %/min.TGATM Modulat
     TGA Modulat se refera la:
     - abilitatea de a aplica o unda de temperatura sinusoidala unei probe. Amplitudinea undei: ± 0,01 la 10°C, timp de 100 la 1000 secunde;
     - calculeaza si afiseaza continuu, in timp real, urmatorii parametri cinetici: energia de activare (kJ/mol), Log (factorul pre-exponential) (1/min), ln (raportul vitezei), amplitudinea de cantarire (mg/min), temperatura modulata (°C);
     - transmite parametri cinetici de descompunere dintr-o singura scanare (data file); nu necesita scanari multiple;
     - calculeaza parametri cinetici folosind "Discrete Fourier Transformation";
     - poate modula temperatura pentru a evalua cinetica de descompunere a unei singure pierderi de masa;
     - poate fi folosit cu programele HiRes (viteza de incalzire variabila) pentru a reduce timpul de analiza.

APLICATII
     Cu ajutorul TGA se pot efectua masuratori de: stabiltate termica, cinetica de descompunere, compozitie, durata de viata estimata, stabilitate oxidativa, continut in umiditate sau volatil. Instrumentul se mai poate folosi la: caracterizarea hidratilor, analiza reziduurilor si cuantificarea continutului de compus anorganic, separari rapide, testarea compusilor cu proprietati de ignifugare, calibrarea simplificata a punctului de temperatura Curie, analiza substatelor volatile.