SISTEME HETEROGENE >> membri | proiecte | aparatura | colaboratori | publicatii | aplicatii | galerie foto

Spectrofotometru UV-VIS

Numele aparatului: Nicolet Evolution 500
Tip de aparat: spectrofotometru UV-VIS

      Nicolet Evolution 500 este un spectrofotometru cu dublu fascicul incastrat intr-un suport de aluminiu. Modulul optic se afla deasupra suportului intr-o carcasa sigilata. Partea electronica este situata sub carcasa si cuprinde procesorul cat si sursa de alimentare. Design-ul este favorabil atasarii diverselor accesorii necesare realizarii performantelor dorite. Spectrofotometrul poate fi controlat de un computer exterior sau prin atasarea unui ecran cu tastatura.

      Sistemul optic are la baza un Monocromator Ebert folosind o grila Holografica de 1200 linii/mm. Pot fi instalate sub-ansamble despicate pentru a da lungimi de banda variabile sau o lungime de banda fixa din doua. Lampile sunt situate in coltul din dreapta spate al instrumentului. Ventilatia in aceasta regiune indeparteaza excesul de caldura si ozon pentru a asigura stabilitatea fasciculului luminos. Cu ajutorul softului, o oglinda rotita de un motor, poate selecta lampa necesara Tungsten pentru zona vizibila, Deuterium pentru zona UV si Mercur pentru calibrarea lungimii de unda. Grilajul este montat pe un brat reglabil care este miscat printr-un micrometru condus de un motor-treptat la 18 grade (200 pasi/rev) Montarea micrometrului si cuplarea la motor sunt realizate pentru a minimiza efectele schimbarilor de temperatura la acuratetea lungimii de unda.

      Acuratetea lungimii de unda este realizata prin compensarea softului. Calibrarea obisnuita prezinta 9 linii de emisie predefinite peste limita lungimii de unda folosind lampile de Mercur si Deuteriu, si le foloseste pentru a caracteriza instrumentul si pentru a calcula pozitia corecta a motorului la lungimea de unda necesara.

      Unitatea de Calibrare-Validare intra in fasciculul probei chiar dupa modulator. Calibrarea si validarea pot fi realizate fie prin masurarea frecventelor sigure in spectrul de emisie al lampii de Mercur fie prin folosirea lampii de Halogen Tungsten si a unui filtru in CVU condus de un motor sub control soft. Spectrofotometrul Nicolet Evolution 500 are un detector prevazut cu fotomultiplicator.


  Normal Absorbtie inalta
Auto (315-340 nm) Semnal constant la toate lungimile de unda Semnal constant la toate lungimile de unda
Tungsten Semnal constant de la schimbarile de lampa la 900nm, EHT constant de la 190nm la schimbarea lampii Semnal constant de la schimbarile de lampa la 900nm, EHT constant de la 190nm la schimbarea lampii
Deuteriu Semnal constant de la 190nm la schimbarea lampii, EHT constant inaintea schimbarii lampii Semnal constant de la 190nm la schimbarea lampii, EHT constant inaintea schimbarii lampii

      Viteza maxima de scanare a spectrofotometrului este de 1200 puncte/min. Aceasta echivaleaza cu 2400nm/min la un interval de 2nm (sau 120/min la un interval de 0,1) cu un timp de integrare de 15 milisecunde. Prin micsorarea vitezei de scanare si/sau cresterea intervalului, timpul de integrare poate fi marit si astfel zgomotul miscorat. Intelliscan este o metoda de optimizare a zgomotului unui spectru prin varierea timpului de integrare la fiecare punct si de aici viteza de scanare a fiecarui spectru.


Spectrul de absorbtie al Rhodaminei B in etanol (conc.=9*10-6 mol/L)


Spectrele de absorbtie al Rhodaminei B in etanol la diferite concentratii