SISTEME HETEROGENE >> membri | proiecte | aparatura | colaboratori | publicatii | aplicatii | galerie foto


POLINANO >> prezentare | echipamente | echipa | conditii acces | contact

Denumirea proiectului:  CREAREA UNUI CENTRU DE EXPERTIZA PENTRU CARACTERIZAREA NANOCOMPOZITELOR POLIMERICE
Acronim:  POLINANO
Numar contract:  178CP/2008
Finantare:  Buget de Stat - Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Programul 2 - CAPACITATI
Bugetul proiectului:  793.000 lei
Durata proiectului:  2008-2010
Autoritatea Contractanta:  Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica - ANCS, Bucuresti, str. Mendeleev nr. 21-25, sector 1, cod postal 010362, tel./fax: 021.318.30.67, http://www.mct.ro, RO 17728123
Institutia executanta:  Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie - ICECHIM Bucuresti, Splaiul Independentei nr. 202, sector 6, cod postal 060021, tel. 021.315.32.99, fax 021.312.34.93, http://www.icechim.ro, RO 2627996


REZUMATUL PROIECTULUI:

Obiectivul principal al proiectului este crearea unui Centru de expertiza pentru caracterizarea nanocompozitelor polimerice in cadrul Departamentului Polimeri al ICECHIM prin dezvoltarea infrastructurii existente si se concretizeaza in reamenajarea si dotarea cu echipamente de ultima generatie a 3 laboratoare existente. Investitia consta in achizitionarea urmatoarelor aparate si echipamente de cercetare:
 -  Microscop AFM ce permite investigarea cu rezolutie atomica a suprafetei probelor si proprietatilor locale precum adeziune, elasticitate, proprietati electrice sau magnetice si masuratori topografice, furnizand informatii ce, la aceasta ora nu se pot obtine prin alte metode, privind nanodispersia umpluturilor, defectele de material, distributia fazelor in amestecuri multifazice, tranzitii de faza, duritatea si rigiditatea locala, etc.
 -  Sistem de masurare a proprietatilor la interfata ce permite evaluarea adeziunii la interfata in amestecuri de polimeri si compozite polimerice sau in cazul aplicarii unor tratamente superficiale polimerilor sau (nano)umpluturilor organice sau anorganice, masurand unghiul de contact si tensiunea interfaciala.
 -  Echipamente de pregatire a probelor pentru caracterizare, presa de laborator, avand ciclu automat de presare, temperatura reglabila si forta mare de inchidere a matritei de presare astfel incat sa asigure prelucrarea atat a nanocompozitelor cu matrice polimeri termoplastici cat si a amestecurilor de polimeri si microcompozitelor precum si micrometru digital.

Noile echipamente achizitionate prin acest proiect completeaza infrastructura existenta in Departamentul Polimeri al ICECHIM, de caracterizare a nanomaterialelor si a proprietatilor la interfata (microscop SEM, sistem de analiza DSC-TGA-MS, spectroscop FTIR, sistemul complex de analiza mecanica, sistem de analiza reologica in topitura), astfel incat "Centrul de expertiza pentru caracterizarea nanocompozitelor polimerice" sa devina un pol al cercetarii si inovarii in domeniul nanomaterialelor polimerice, un partener util in promovarea si aplicarea noilor materiale nanocompozite realizate de IMM-uri high-tech si un partener eficient in proiecte nationale si internationale.