SISTEME HETEROGENE >> membri | proiecte | aparatura | colaboratori | publicatii | aplicatii | galerie foto

Liofilizator
Nume instrument: ALPHA 1-2 LDplus, CHRIST

Liofilizare (uscare prin inghet) - inseamna extragerea apei dintr-un material inghetat. Procesul de uscare decurge evitand starea lichida prin sublimare, de exemplu transformarea directa din gheata in vapori. Procesul are loc sub vid si temperatura din produs este in general mai mica de -10°C.

Scopul liofilizarii este de a obtine produsi usor solubili in apa care sa aiba aceleasi caracteristici ca produsul original dupa aditia apei.

Deoarece procesul de uscare are loc in starea de inghet la temperaturi foarte joase, se pot usca de exemplu proteine fara a fi denaturate. De asemenea majoritatea compusilor chimici vor ramane nemodificati caliatativ cat si cantitativ. Liofilizarea este cea mai buna metoda de uscare, folosita pentru produsi anorganici, de exemplu dispersii nanometrice, suprafata particulelor formate ramanand nemodificata. Liofilizatorul ALPHA 1-2 LDplus este un instrument universal de laborator, de inalta performanta utilizat pentru uscarea prin inghet a produselor solide sau lichide in fiole, flacoane, baloane de sticla, sticle de plasma sau alte tipuri de vase. Toate operatiile necesare liofilizarii pot fi realizate in aceeasi unitate:

- Inghetarea produsilor (temperatura necontrolata la suprafata lor);
- Uscarea produsilor prin inghetare (sublimare) la valori de temperatura si presiune definite de utilizator;
- Uscarea finala a produsilor la valori de temperatura si vacuum final inalt, definite de utilizator, pentru indepartarea apei legate molecular.

Specificatii tehnice:
- Dimensiuni (l x i x a): 315 x 345 x 460mm
- Alimentare electrica: 230V, 50Hz
- Temperatura ambientala: +10 ÷ +25°C